
Amendments to be made to Ministerial Manual (as at 1 December 2015). 

 

Chapter 7- Statutory declarations. Paragraph 7.5 taking a statutory declaration.  Point 4.1. 

Page 39. 

This paragraph discusses what to do if a client has signed their statutory declaration before 

coming to you, as follows: 

4.1 If the declarant has signed the declaration before presenting it to the Justice, the Justice should 

ask the declarant to cross out the original signature and re-sign the declaration in front of the 

Justice. The Justice and the declarant must initial this alteration. That way, when the declarant 

declares the truth of the contents of the declaration, their signature is included (see also paragraph 

7.6) 

The statement in that paragraph is true. However, it is also acceptable for the client not to 

re-sign their document. It is still the case that when the person declares that their declaration 

is true, their signature is included. You may decide to alter the question you ask the declarant 

to include reference to the signature thus: 

“Do you solemnly and sincerely declare that the contents of this your declaration are true 

and that you signed this declaration yourself?’ (or similar).  

 

 Add a note in your own words to your manual below point 4.1 of paragraph 7.5 so that it 

reads something like this: 

4.1 If the declarant has signed the declaration before presenting it to the Justice, the Justice should 

ask the declarant to cross out the original signature and re-sign the declaration in front of the 

Justice. The Justice and the declarant must initial this alteration. That way, when the declarant 

declares the truth of the contents of the declaration, their signature is included (see also paragraph 

7.6) 

Also acceptable not to re-sign. Declare as usual. May add ‘and that 

this is your usual signature’ or ‘and that you signed this 

declaration yourself’ to the question.   
 

Chapter 8 – Affidavits. Paragraph 8.5: Attachments and exhibit notes. Page 54. 

 

Notice that the exhibit note says that the 

affidavit was declared. No, it wasn’t! It’s an 

exhibit note for an affidavit so the affidavit must 

have been either sworn or affirmed. 

 Cross out ‘declared’ 

 Write in ‘sworn/affirmed’. 

 You might also want to cross out one of 

them, as shown, to remind yourself that one or 

other must always be crossed out depending on 

which action the deponent took.  



 


